Στο δεύτερο μέρος θα ασχοληθούμε με μερικά από τα θέματα που ίσως αν δεν τα λάβετε υπ' όψιν σας από την αρχή να τα βρείτε μελλοντικά μπροστά σας και να μην μπορείτε να τα διορθώσετε εύκολα.
Έχουμε σχεδιάσει ( θεωρητικά τουλάχιστο ) το εσωτερικό του νέου μας Camper. Έχουμε μια εικόνα το πως θα είναι και τι πρέπει έχουμε ή να αγοράσουμε σαν υλικά, εξοπλισμό και εργαλεία.
"Υπενθυμίζω ότι έχουμε πρώτα αφαιρέσει ότι παλιό και περιττό υπήρχε στο Van και είναι πλέον καθαρό από βρωμιές και βαμμένο όπου χρειάζεται για να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα σκουριάς"
Βασικό ρόλο στο σχεδιασμό του Camper μας είναι το αν θα χρησιμοποιήσουμε φωτοβολταϊκά panels στην οροφή του. Προσωπικά θα σας πρότεινα ακόμη και να μην χρειάζεστε άμεσα φωτοβολταϊκά panels να τα συμπεριλάβετε στο σχεδιασμό σας και να αφήσετε τον σχετικό χώρο στην οροφή του Camper σας για μελλοντικά.
Εγώ την πάτησα και δεν τα υπολόγισα από την αρχή με αποτέλεσμα να ψάχνω ημέρες ( ευτυχώς βρήκα τελικά ) μεγάλο φωτοβολταϊκό panel ( 200 Watts ) που να ταιριάζει στον διαθέσιμο χώρο της οροφής.
Θέσεις εξαερισμών: Αναλόγως το που επιλέξαμε να βρίσκετε το WC μας θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα βάλουμε εξαερισμό στην οροφή ή κάποιο πλαϊνό παράθυρο. Όσο αφορά τον εξαερισμό του Camper σας καλό θα είναι να υπάρχει εξαερισμός με ανεμιστήρα ο οποίος να μπορεί και να βγάλει αλλά και να βάλει αέρα ( λειτουργία in & out ) στο Camper σας ώστε και να σας δροσίζει και να μπορεί να βγάλει τυχών ατμούς από το μαγείρεμα ειδικά όταν θα βρέχει και θα είναι κλειστή η πλαϊνή πόρτα.
- Τα υπέρ του εξαερισμού είναι ότι είναι σχετικά φθηνός και εύκολος στη τοποθέτηση ( μπορεί να έχει και ανεμιστήρα ο οποίος να τραβάει ή να φέρνει αέρα ) σε σχέση με ένα ανοιγόμενο πλαϊνό παράθυρο.
- Τα υπέρ του πλαϊνού παράθυρου είναι ότι μπορείτε να κάνετε το καλοκαίρι ένα ντούζ εκτός Camper ( στο πλάι του ) απλά βγάζοντας από το παράθυρο το ντούζ αποφεύγοντας να λερώνετε μέσα ενώ στην περίπτωση που έχουμε μόνο τον ηλεκτρικό εξαερισμό για να έχουμε εξωτερικό ντούζ θα πρέπει να προσθέσουμε το κατάλληλο εξάρτημα κόβοντας και προσαρμόζοντας το εξάρτημα σε κάποιο σημείο στο πλάι το Camper μας.
Θέσεις παραθύρων: Η θέση και ο αριθμός των παραθύρων εξαρτάται από τη διαρρύθμιση που έχετε επιλέξει. Τα παράθυρα δίνουν φως, αέρα και την αίσθηση του μεγαλύτερου χώρου αλλά απειλούν όλα όσα έχετε κάνει με τόσο κόπο να μονώσετε το camper σας. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε συρόμενα, σταθερά ή ανοιγόμενα παράθυρα. Ο κάθε τύπος έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Εγώ επέλεξα τα συρώμενα και μέχρι στιγμής έχω δικαιωθεί.
Θέσεις δεξαμενών: Οι δεξαμενές ( καθαρού νερού και γκρίζων ( αποχέτευση )) είναι από τα βασικά και απαραίτητα στοιχεία σε ένα Campervan. Η σωστή θέση και το μέγεθος τους θα σας κάνουν τη ζωή ευκολότερη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δεξαμενές διάφορων τύπων πχ αυτές που ταιριάζουν στους θόλους των τροχών του van σας εσωτερικά στη καρότσα, μπορείτε να τις τοποθετήσετε κάτω από το σασί κερδίζοντας τον χώρο εσωτερικά ή ακόμη και με 2 μικρά ντεπόζιτα κάτω από το νεροχύτη σας.
Θέση κουζίνας - νεροχύτη: Η σύνηθες θέση της κουζίνας είναι παράλληλα με τη συρόμενη πόρτα αλλά κάποιοι μπορεί να τη σχεδιάσουν ακριβώς πίσω από τον οδηγό - συνοδηγό. ΠΡΟΣΟΧΗ καλό θα ήταν να αφήσετε χώρο για να μπορείτε να περάσετε στη θέση του οδηγού σε μια ανάγκη.
Υδραυλικά: Αν και σε ένα campervan τα υδραυλικά είναι σχετικά εύκολα πρέπει να λάβετε κάποιες αποφάσεις και στο τομέα αυτό. Σας συμβουλεύω να μην πάρετε κάποια αντλία με πολλά λίτρα ανά λεπτό. 5-7 λίτρα το λεπτό είναι αρκετά.
Ηλεκτρικά - Καλωδιώσεις: Βασικό ρόλο στη σχεδίαση παίζουν τα ηλεκτρικά / ηλεκτρονικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Τοποθετήστε τα σε σημεία που θα είναι εύκολα προσβάσιμα ακόμη και το βράδυ. Χρησιμοποιήστε σωστές ασφάλειες και διατομές καλωδίων και ασφαλίστε / στερεώστε σωστά τη διαδρομή που περνάνε τα καλώδια σας από τις κοφτερές λαμαρίνες. Επιλέξτε σωστά τις θέσεις των usb θυρών για φόρτιση συσκευών σας ( κινητά, tablet κτλ, των πριζών 12V και 220 Volt και των διακοπτών για τα φώτα την αντλία νερού και ότι άλλο προσθέσετε.
Ηχομόνωση - Θερμομόνωση: Όταν αγοράσετε το Van σας αφαιρέστε το διαχωριστικό της καμπίνας με τη καρότσα και δοκιμάστε να κάνετε μια διαδρομή που θα έχει κακό οδόστρωμα. Θα τρελαθείτε από τους διάφορους θορύβους που κάνουν οι λαμαρίνες του Van. Θεωρώ ότι η καλή ηχομόνωση / θερμομόνωση θα σας ανταμείψει με απίστευτα ήσυχα ταξίδια, δροσερά καλοκαίρια και ζεστούς χειμώνες. Αποφύγετε τις μονώσεις με υαλοβάμβακα, πετροβάμβακα και γενικά ότι μπορεί να βραχεί ( λόγο διαρροής, λόγο υδρατμών κα ) γιατί θα βρεθείτε να μυρίζει μούχλα το Camper σας και φυσικά η αντικατάσταση της μόνωσης σε ένα τελειωμένο Camper δεν είναι ότι ποιο εύκολο.
Θέρμανση: Εάν χρησιμοποιείτε το Camper σας μόνο καλοκαίρι μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα, αλλά εάν σας αρέσει η χειμερινή φύση όπως σε εμάς τότε είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Υπάρχουν τρείς επιλογές. Θέρμανση με Diesel heater παίρνοντας καύσιμο ή από κάποιο δοχείο ή από το ντεπόζιτο του van σας, με αέριο και χρήση φιάλης αερίου και η ποιο νέα λιγότερη δημοφιλής ( μέχρι σήμερα ), εξειδικευμένη και ακριβότερη η ενδοδαπέδια θέρμανση με νερό.


- Ηλεκτρικό κατσαβίδι μπαταρίας ( προτιμούμε να έχει δύο μπαταρίες ώστε να φορτίζει η μία όσο δουλεύουμε )
- Ηλεκτρική σέγα
- Ηλεκτρικό τρυπάνι
- Τρυπάνια μετάλλου
- Τρυπάνια ξύλου
- Γωνιά
- Χάρακας
- Μέτρο ( καλό θα είναι να έχουμε ένα ξύλινο και μια μετροταινία 5μ )
- Δοκιμαστικό 12V
- Ηλεκτρονικό πολύμετρο
- Κατσαβίδια χειρός
- Πένσα χειρός
- Κοφτάκι χειρός
- Κόλλα ξύλου
- Ηλεκτρικό κολλητήρι, καλάϊ και σολντερίνη
- Πιστόλι για φύσιγγα σιλικόνης ( πάρτε ένα καλό γιατί οι κόλες θέλουν πολύ δύναμη )
- Χαρτοταινία φαρδιά
Έχουμε σκεφθεί και σχεδιάσει σχεδόν τα πάντα στο χαρτί και ίσως οι ποιο ανυπόμονοι έχετε κάνει τις σχετικές διαγραμμίσεις στο Van σας.

TIP: Επίσης στα σημεία που είναι κυκλωμένα με κόκκινο ( σαν παράδειγμα αυτά τα σημεία ), γεμίζετε με σιλικόνη ( δεν κάνουμε οικονομία ) όλες τις λαμαρίνες που βλέπετε και εφάπτονται. Με αυτό το τρόπο εξασφαλίζουμε ότι και να έχουν ξεκολλήσει οι εργοστασιακές κόλες δεν θα έχουμε τριγμούς και συντονισμούς ανάμεσα στις λαμαρίνες τις καρότσας.




Εφόσον τελειώσουμε με τα ανοίγματα και τις τρύπες στην οροφή σειρά έχει το δάπεδό μας. Ρώτησα αρκετούς και είδα κατασκευές. Άλλος έκανε ένα ψευτοδάπεδο 2-5 εκατοστά και το γέμιζε με μόνωση και επάνω εκεί τοποθετούσε το κόντρα πλακέ του δαπέδου, ενώ άλλος απλά έβαζε ποιο παχύ κόντρα πλακέ κατευθείαν στο πάτωμα και το ίδιο το ξύλο λειτουργούσε σαν μονωτικό.
Εγώ επέλεξα τη δεύτερη λύση με 25άρι κόντρα πλακέ και εάν κρίνω από τη μέχρι στιγμής χρήση του είναι μια χαρά. Μου έλεγαν θα παγώνω το χειμώνα, θα βγάλω χιονίστρες και τα σχετικά, αλλά η πράξη έδειξε ότι είναι μια χαρά μονωτικό και κυρίως δεν ταλαντεύετε γιατί ακουμπά σε όλη του την έκταση στο δάπεδο του Van. Εξάλλου φέτος το χειμώνα στρώσαμε ( όχι γιατί κρυώναμε ) αλλά για να έχουμε μια ποιο σπιτική αίσθηση. Πάνω από το κόντρα πλακέ τοποθετήσαμε ( κολλήθηκε με την ειδική κόλλα που μας έδωσαν στο κατάστημα που το αγοράσαμε ) πλαστικό δάπεδο με σχέδιο σανίδων ξύλου για μια ποιο σπιτική εικόνα αλλά και εύκολο καθάρισμα.
Απλώστε μπόλικη κόλλα κάτω από το κόντρα πλακέ του δαπέδου ώστε να μη μετακινείτε και βιδώστετο σε αρκετά σημεία κατευθείαν στο μεταλλικό πάτωμα του Van με αυτοδιάτρητες βίδες. Προσέξτε να μην εξέχουν τα κεφάλια από τις βίδες εάν δεν βρείτε φρεζάτες.
Τοποθετήστε και προσαρμόστε το πλαστικό δάπεδο ΠΡΙΝ το κολλήσετε.
Περάστε όλες τι λαμαρίνες της οροφής, στις πόρτες και στα πλαϊνά με καλή μόνωση τουλάχιστο 20mm, ώστε να εξασφαλίσετε δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα.
Τοποθέτηση μόνωσης οροφής
Εμείς χρησιμοποιήσαμε μια αυτοκόλλητη μόνωση της 3Μ που προμηθευτήκαμε από την admat.gr ( δεν κάνουμε διαφήμιση απλά για χάριν ευκολίας το αναφέρουμε ) η οποία μέχρι στιγμής μας έχει χαρίσει δροσερό καλοκαίρι και ζεστό χειμώνα, που είναι και το ζητούμενο από μια μόνωση.
Σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι έχουμε σχεδιάσει το ηλεκτρολογικό κομμάτι και γνωρίζουμε από που θα περάσουν τα καλώδιά μας.
Σειρά έχουν οι τοίχοι μας. Άλλοι χρησιμοποιούν κόντρα πλακέ και το βάφουν, άλλοι ραμποτέ και το βάφουν σε διάφορες αποχρώσεις του ξύλου αλλά εμείς βρήκαμε ένα είδος ραμποτέ με εκτύπωση στην εμπρός πλευρά του από το praktiker. Το μειονέκτημα του είναι ότι είναι ποιο ευαίσθητο στο νερό και στα αιχμηρά αντικείμενα, αλλά αυτό μας άρεσε!!!
Τοποθέτηση επένδυσης τοίχου πίσω δεξιά.
Τοποθετήστε την επένδυση των τοίχων ( όποια και εάν επιλέξετε ) με σύνεση και σχέδιο. Το ποιο πιθανό είναι να πρέπει κάποια στιγμή να την αφαιρέσετε, ολόκληρη ή τμήμα της για κάποια επιδιόρθωση, προσθήκη ή αντικατάσταση.
Μετρήστε και κόψτε την επένδυση που έχετε επιλέξει για την οροφή. Εμείς επιλέξαμε λευκή χαρτοσμαλτίνη γιατί είναι εύκολα διαχειρίσιμη, ελαφριά και λυγίζει εύκολα ώστε να πάρει την καμπύλη της οροφής του Van μας. Επιλέξαμε και χωρίσαμε την οροφή σε τέσσερα κομμάτια
Τοποθέτηση επένδυσης οροφής στο πρώτο τμήμα πλάγια όψη.
Τοποθέτηση επένδυσης οροφής στο πρώτο τμήμα εμπρός όψη.
Τοποθέτηση επένδυσης οροφής στο δεύτερο τμήμα εμπρός όψη.
Στη συνέχεια περάσαμε στο μέτρημα, κόψιμο και συναρμολόγηση του καναπέ σχήματος Π που σύμφωνα με το σχεδιασμό μας θα μας φιλοξενούσε σαν τραπεζαρία αλλά και θα μεταμορφώνονταν σε κρεβάτι με σχετικά εύκολο και γρήγορο τρόπο.
Οι γωνιακοί σφικτήρες ( κόκκινοι ) θα σας βοηθήσουν πολύ στο μοντάρισμα του καναπέ.
Μια πρώτη εικόνα του μονταρισμένου καναπέ μας
Το αμορτισέρ στα καπάκια κρατάνε όρθιο το καπάκι χωρίς το φόβο να πέσει την ώρα που ψάχνετε κάτι.
Άποψη του καναπέ περασμένου με λάδι ξύλου
Άποψη του καναπέ μας με τα μαξιλάρια του στημένου σαν τραπεζαρία
Άποψη του καναπέ μας με τα μαξιλάρια του στημένου σαν κρεβάτι 185cm Χ 150cm
Φυσικά η διαρύθμιση καθώς και ο τρόπος κατασκευής είναι στη επιλογή του καθενός μας ανάλογα το τι βολεύει και τις ανάγκες μας.
Διαβάστε τη συνέχεια στο επόμενο άρθρο μας Μετατροπή Van Fiat Ducato σε Camper - Μέρος 3ο